Omgeving

Verblijf je binnenkort in één van onze luxe logementen in de prachtige Friese elfstedenstad Franeker, dan hoef je je zeker niet te vervelen! Er is namelijk van alles te doen in en rondom de stad. We nemen je graag mee in enkele hoogtepunten.

Historisch stadscentrum

Franeker staat bol van historie. De stad zou rond het jaar 800 zijn ontstaan als een Karolingisch castellum (een castellum is een fort voor hulptroepen van het Romeinse Rijk). De naam Franeker is afkomstig van ‘Froon-acker’, oftewel ‘land van de Koning’. Het bevlogen verleden van Franeker zie je mooi terug in het karakteristieke centrum. Enkele voorbeelden daarvan zijn het in renaissancestijl gebouwde stadhuis, de middeleeuwse Martinikerk en het in 1498 gebouwde stadskasteel Martenastins. In dit stadskasteel is nu Museum Martena gevestigd. Ook absoluut een bezoekje waard als je meer wilt leren over de rijke historie van Franeker.

Eise Eisinga Planetarium

In Franeker bevindt zich het Eise Eisinga Planetarium. Naar aanleiding van een voorspelling die het einde van de aarde zou betekenen, bouwde Eise Eisinga in 1774 een model van het zonnestelsel in zijn woonkamer. Tussen zijn allereerste idee en de uiteindelijke realisatie verstreken zeven jaar. Sinds 1781 volgt het model van Eisinga zeer nauwkeurig de banen van de zes planeten uit ons zonnestelsel. Daarmee is dit het oudste planetarium ter wereld dat nog werkt!

Rondje Franeker

Hoe kun je beter een Friese Elfstedentocht bekijken dan vanaf het water? Franeker is nóg mooier vanuit een boot(je). Friesland.nl heeft een veelzijdige vaarroute van, naar, om én door Franeker opgesteld. Deze vaarroute is alleen geschikt voor motorboten en kanovaarders. De route vind je hier. Een bootje huren doe je bij Theetuin Hitzum of bij de Stadsherberg Franeker.

Wie de bal kaatst…

Doet dat in Franeker! Want een bezoekje aan het Keatsmuseum (Kaatsmuseum) kan niet ontbreken als je in de stad bent. Het oudste sportmuseum van Nederland is helemaal gericht op de Friese sport kaatsen. Naast leuke anekdotes en speluitleg krijg je als bezoeker de mogelijkheid de sport zelf eens uit te proberen. Wie daag jij uit?

Hapje eten?

Naast de prachtige bezienswaardigheden die Franeker te bieden heeft, kom je ook op culinair gebied niets te kort! We kunnen ons voorstellen dat je weinig zin hebt om te koken wanneer je er even lekker uit bent. Wij raden je dan zeker aan om eens een bezoekje te brengen aan één van de vele eet-en drinkgelegenheden waar Franeker over beschikt. Bekijk alvast de menu’s van verschillende restaurants via deze pagina. Onze persoonlijke favorieten vind je bij aankomst in de welkomstmap.

Harlingen, Leeuwarden, de Waddeneilanden en meer!

Friesland is een heerlijke provincie om een vakantie door te brengen. Niet voor niets komen er elk jaar duizenden toeristen uit binnen- en buitenland onze kant op. Op korte afstand van Franeker zijn er volop activiteiten en evenementen te beleven. Wat denk je van een dagtrip naar Vlieland of Terschelling, een kunstroute door het centrum van Leeuwarden of een bezoek aan de tegelfabriek in Harlingen?

Je vindt alle bezienswaardigheden in de provincie Friesland op www.friesland.nl. Informatie over wat er te doen is in de specifieke regio Noord-West Friesland vind je op www.oudezee.nl.